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TULSA LAW JOURNAL [:Vol. 1, No. 1

TAx: EMPLOYEE'S MOVING EXPENSE IN ExcEss OF
REIMBURSEMENT BY EMPLOYER AS DmuCmni
BusiNEss EXPENSE

It is well settled that the cost of moving to accept or begin
employment is not a deductible expense;' and any reimbursement,
received from the employer, is includable in the employee's gross
income.2 But a particular area of difficulty centers around the
expenses incurred by an employee in moving from one perman-
ent post of duty to another, and the effect which these expenses
have upon his gross income.

The Tax Court has recently held, in Walter H. Mendel, 41
T. C. No. 4, (Oct. 10, 1963), that the entire amount expended
by an employee in moving from one permanent duty station to
another is deductible to the extent that the amount expended is
ordinary and necessary to accomplish the move. An employee
may exclude the reimbursed amount from income or include the
reimbursed amount in income and deduct the total amount ex-
pended. In arriving at this decision, the court referred to Rev-
enue Ruling 54-429,3 as interpreted by the Tax Court in John E.
Cavanaugh.4 It would appear that the result reached in Mendel
goes beyond other cases arising under the ruling,r and is in-
consistent with the commissioner's interpretation.

Under Revenue Ruling 54-429, non-reimbursed moving ex-
penses have been considered personal in character and not de-

1 United States v. Woodall, 255 F.2d 370 (10th Cir. 1958).
2INT. REV. CODE oF 1954, § 61(a) provides, with enumerated excep-

tions, that all income derived from any source is gross income.
3 Rev. Rul. 54-429, 1954-2 Cum. BuL.. 53, states, insofar as is pertinent

here that "(1) amounts received by an employee, from his employer repre-
senting allowances or reimbursements for moving himself, his immediate
family, household goods and personal effects, in case of a transfer in the
interest of his employer, from one official station to another for permanent
duty, do not represent compensation within the meaning of section 22(a)
of the (1939) Code, and are not includible in the gross income of the
employee if the total amount of the reimbursement or allowance is expended
for such purposes; (2) any excess of the allowances or reimbursements over
the actual expenses incurred is includible in the employee's gross income;
and (3) any moving expenses paid or incurred by the employee in excess
of the allowance or reimbursements are not deductible for Federal income
tax purposes, since they represent personal, living or family expenses within
the meaning of section 24(a) of the Code."

4 John E. Cavanaugh, 36 T.C. 300 (1961), wherein the court held
that an employee can exclude reimbursed extraordinary living expenses
incurred while his household effects were in transit.

5United States v. Woodall, 255 F.2d 370 (10th Cir. 1958); H. Willis
Nichols, Jr., 13 T.C. 916 (1949)., where an Army officer moved his household
effects and automobiles from one duty station to another at his own ex-
pense. There it was held that the cost thereof is not an ordinary and neces-
sary business expense within the meaning of section 23(a) (1) of the
(1939) Internal Revenue Code.



NOTES AND COMMENTS

ductible as a business expense of the employee.6 The probable
reason for this conclusion is that if there is no reimbursement,
the employer does not consider the expense to be connected with
its business and, hence it is merely a personal expense of the
employee.7 Prior to Mendel, the Tax Court appears to have been
in agreement with the proposition that non-reimbursed moving
expenses are merely personal and not business expenses since the
expense only benefited the employee and not the employer.,

It has been suggested that it would be inequitable to disallow
a deduction for moving expense if the original understanding
between employer and employee was that the salary had been
established in contemplation that the employee would pay all
moving costs, or if the move were for the employer's benefit but
no reimbursement were made because the employer was either
penurious or niggardly.9 While such might be inequitable, it has,
nevertheless, been long recognized that deductions are matters
of legislative grace, allowable only when there is a clear provision
for them, and do not turn upon equitable considerations.' 0

In Mendel, the court inferred from Revenue Ruling 54-429
that reasonable amounts expended by a transferred employee
in moving his family and personal effects from one permanent
post of duty to another are not personal expenses. If such amounts
are not personal expenses, they are for the purpose of the tax-
payer's business as an employee. The court then went on to
point out that ordinary and necessary business expenses are de-
ductible by an employee who itemizes his deductions on his in-
come tax return. It has also been pointed out that there is little
logic for not allowing such a deduction if under similar circum-
stances, reimbursement to him would not be taxable."

Viewed in this light, the ruling would appear to make the
allowance of a deduction depend upon whether there had been
a reimbursement by the employer. What the court is apparently
saying in Mendel is that whether moving expenses may be de-
ducted by the employee should not depend upon the relation
between expenses and reimbursement, but rather upon whether
the amount claimed is a business or personal expense. The view
taken by the court is that an expenditure by an employee is no
less a business expense simply because it is not reimbursed by the
employer. In short, if the whole of the ordinary and necessary
cost of moving can be legitimately viewed as an expense incurred
for the benefit of the employer, and so treated in computing the

6 H. Willis Nichols, Jr., supra note 5.
7 See, Bailey, Moving and Housing Expense, N.Y.U. 14th INST. ON FED.

TAX. 1479 (1956).8 H. Willis Nichols, Jr., 13 T.C. 916 (1949).
0 See, Bailey, Compensation With the Fringe on Top, N.Y.U. 16th INST.

ON FED. TAx. 75 (1958).
'oUnited States v. Woodall, 255 F.2d 370 (10th Cir. 1958).
11 Bailey, supra note 7, at 1483.
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